Hoezo mediteren?

WAT ZIJN DE REDENEN WAAROM JIJ ZOU WILLEN LUISTEREN ?
Dick de Ruiter

Begeleide ontspanning of meditatie is tegenwoordig heel gewoon. Er is echt niets zweverigs aan. Veel mensen doen het, om de kwaliteit van hun dagelijkse leven te verbeteren. En de resultaten zijn boven verwachting goed, zelfs bij degenen die er eerst niets van moeten hebben. Dan hebben ze alleen maar van iemand anders gehoord ‘moet je ook eens gaan proberen, zal je echt goed doen’.

In deze inleiding leg ik je uit wat de praktische voordelen zijn om te gaan luisteren.
Redenen hiervoor zijn heel divers: sommigen kunnen moeilijk in slaap komen, anderen hebben moeite met het loslaten van de stress en de belevenissen van de hele dag, en weer anderen willen juist hun dag positief en sterk beginnen. Bij de diverse meditaties die worden aangeboden staan omschrijvingen, waardoor je heel gemakkelijk je keuze kunt maken. Er zijn veel mensen die kiezen voor meditaties, voor meerdere dagdelen, zodat ze een ruime keuze hebben waaruit ze naar believen, en die ze waar en wanneer dan ook kunnen beluisteren!

Het hangt natuurlijk ook af van hoe jouw dagindeling is. Ik noem hier een aantal voorbeelden die je kunt herkennen of zelf kunt aanvullen met jouw eigen schema:
Als je een druk werkschema hebt is het aan te raden om ’s ochtends voor het werk in alle rust je dag positief te beginnen met een korte maar krachtige oppepper. Er zijn ook mensen uit deze groep die zich juist in de middagpauze even terugtrekken – zelfs in de auto op het parkeerterrein – om weer bij te laden voor het werk in de middaguren. Anderen hebben behoefte om in de trein naar huis de spanning van de dag van zich af te laten glijden, zodat ze nog wat aan hun avond hebben.
Dan is er de groep die overdag wat meer tijd heeft – bijvoorbeeld door parttime werk, of zwaar belaste moeders tijdens het middagslaapje van hun kroost – en dan een waardevolle middagmeditatie beleven, variërend van een korte krachtige ‘aarding’ tot een uitgebreide visualisatie. Zo’n middagmeditatie kun je uiteraard ook ’s ochtends beluisteren, als dat beter uitkomt in jouw tijdsschema.
In de avonduren is er vaak wat meer tijd om in plaats van direct op de bank te ploffen en tv te kijken ook eens een avondmeditatie te gaan beluisteren; en dat hoeft echt niet lang te duren. Er is al een meditatie van ruim 11 minuten, maar er is ook een langere van 24 minuten.
Tenslotte zijn er mensen die steeds weer – om welke reden dan ook – veel moeite hebben met dat eeuwige gedachtenmolentje in het hoofd, en daardoor moeite hebben met slapen. Daarvoor is er de vierde categorie meditaties, die je vlak voor het slapengaan of in bed kunt doen. Een volwaardige ontspanning is niet alleen lichamelijk, maar ook (juist!) psychisch. Het maakt zelfs niet uit of je halverwege in slaap valt, de programmering gaat gewoon door.

Ik maak gebruik van programmering (mijn stem, specifieke zinsstructuur, suggesties, bevestiging), bijzondere muziek in bepaalde ritmes of klanken zonder ritme, hersengolftrillingen die achter de klank zijn geprogrammeerd en soms ook natuurgeluiden zoals een rustige zee, een kalm stromend beekje of vogelgeluidjes. In sommige meditaties hoor je alleen mijn stem.

Het meest bijzondere is wel het feit dat je je absoluut niet eens hoeft te concentreren. Juist door de stembegeleiding hoef je alleen maar te luisteren en de rest gebeurt gewoon vanzelf!
Bij sommigen duurt het een tijdje om aan het proces te wennen; anderen ervaren vanaf de eerste keer luisteren al de weldadige werking.

Er is jaren gewerkt aan het perfectioneren van het hele concept. Daarom kost het geen enkele moeite om het maar over je heen te laten komen, om zo op een gemakkelijke manier aan jezelf te werken. Op den duur merk je dan dat je echt, van binnenuit, een ander mens bent geworden.

Relaxen met Dick de Ruiter