Kennismaking met chakra’s

6.00

Artikelnummer: Eboek-KMC1 Categorie: Tags: ,

Beschrijving

In dit korte e-boek (met 25 Din A5 pagina’s in PDF) krijg je een inkijk hoe chakra’s werken en hoe je ze kunt gebruiken.

Auteursnaam: Rajesh
Vertaling: Dick de Ruiter

Korte impressie:

Hoofdstuk 3:
Meditatietechnieken

Hoewel er alleen al voor een chakra-meditatie veel verschillende vormen zijn blijven de basisprincipes gelijk. Het voornaamste principe is om te werken aan het uitschakelen van belemmerende, negatieve en afdwalende gedachten en illusies, zodat je gedachten helemaal tot rust komen en je gemakkelijk ‘binnen’ kunt blijven. Hierdoor word je van binnen helemaal ‘schoon’ en ben je klaar voor een andere manier van leven.

Strategieën

Jouw negatieve gedachten – of het nu gaat om lawaaiige buren, collega’s op kantoor die denken dat ze de baas zijn, die parkeerboete die je kreeg, of ongewenste spam mail – dragen blijkbaar bij aan ‘vervuiling’ van je geest, en als je deze buitensluit wordt je hoofd schoon, zodat je je kunt richten op heldere, positieve en zinvolle gedachten.

Er zijn mensen die zelfs alle zintuigelijke waarneming uitschakelen – zien, horen, voelen – en zich proberen te onttrekken aan alle commotie om hen heen. Je kunt je dan alleen maar focussen op één enkele gedachte of beeld, als dat de bedoeling is. Aanvankelijk kan dit overkomen als het ontbreken van iets, omdat we zo gewend zijn aan het voortdurende horen en zien, maar naarmate je langer oefent dan zul je merken dat je alles om je heen juist meer bewust waarneemt.

Als je merkt dat de meditatiehoudingen op zich die je voorgeschoteld krijgt voor jou onmogelijk zijn – zoals ingewikkelde standen van benen en voeten – maak je dan geen zorgen. Het gaat erom dat je gemakkelijk in een houding kunt zitten waarin je je zonder afleiding goed kunt concentreren. Dat kan zijn met gekruiste benen zitten, maar ook terwijl je rechtop staat, ligt of zelfs bij het lopen.

Als je in een bepaalde houding goed kunt ontspannen en concentreren dan kun je zo beginnen. Zittend of staand, je rug moet altijd zo recht mogelijk zijn, maar niet gespannen. In andere houdingen is het enige belangrijke dat je niet in elkaar zakt of in slaap valt.

Loszittende, gemakkelijke kleding helpt bij het mediteren, want strakke kleren zitten niet lekker, knellen af en zorgen voor spanning.

De plek waar je mediteert moet prettig aanvoelen. Dat kan in de woonkamer zijn, in de slaapkamer, of ergens anders waar jij je lekker voelt. Soms heb je een oefenmat nodig, als je voor je sessie aparte houdingen aanneemt. Maar meestal is een zitkussen op een rustig plekje al voldoende.

Als het stil is kunnen de meeste mensen beter ontspannen en mediteren, dus zoek je het liefst een rustige, afgescheiden plek, ver van rinkelende telefoons of een ronkende wasmachine. Aangename geurtjes kunnen daarbij ook helpen, als ze niet te sterk zijn tenminste, dus geurkaarsen zijn ook niet zo’n gek idee.
…….

Relaxen met Dick de Ruiter