Leren mediteren

8.50

Artikelnummer: EboekM2 Categorie:

Beschrijving

In dit e-boek met 52 Din A5 pagina’s in PDF leer je mediteren. Meditatie is van alle tijden. Toch is voor velen lastig om zonder voorbereiding hiermee te beginnen. Ook de motivatie waarom is vaak ver te zoeken.
Dit e-boek geeft een goed en gedetailleerd overzicht van de vele manieren en methoden, waaruit je zelf jouw ideale keuze kunt maken.

Auteursnaam: Rajesh
Vertaling: Dick de Ruiter

Impressie:

Vooraf

Hoofdstuk 1:
Het waarom van meditatie

Hoofdstuk 2:
Leren mediteren

Hoofdstuk 3:
Belemmeringen bij het mediteren en oplossingen daarvoor

Hoofdstuk 4:
De invloed van meditatie
(meer vrede in je leven)

Hoofdstuk 5:
Transcendentale meditatie

Hoofdstuk 6:
Wandelmeditatie

Hoofdstuk 7:
Mindfulness-meditatie

Hoofdstuk 8:
Vipassana-meditatie

Afronding

Uitgangspunten
Omschrijvingen van meditatie

Samengevat
Ik heb al uitgelegd dat het woord meditatie nogal subjectief is: het betekent steeds weer wat anders. Er zijn heel wat omschrijvingen en uitspraken in omloop. Er worden heel verschillende technieken van meditatie toegepast, voor meerdere doeleinden. We kunnen in de geschiedenis niet terugvinden wie de eerste was die er ooit mee begon, maar ik zal hier eerst maar al die verschillende achtergronden opnoemen.

Achtergronden van het woord mediteren

Ons woord meditatie stamt af van het Latijnse meditatio. In het woordenboek staat bij mediteren alleen maar ‘overpeinzen’, meestal dan ook nog in godsdienstige zin. Later werd het woord in verband gebracht met de spirituele praktijk in het Verre Oosten. Boeddhisten zeggen ‘dhyana’, wat dan weer vertaald wordt met meditatie. Eerder in onze westerse geschiedenis gebruikten we de term ‘beschouwing’ of ‘contemplatie’ als equivalent voor wat in Christelijke praktijken voor meditatie doorging.

Meerdere definities van meditatie

Er bestaat geen bepaalde, enkele definitie van meditatie. Er zijn steeds persoonlijkheden geweest die hun stempel gedrukt hebben op de betekenis van meditatie, vanuit hun eigen achtergrond en perspectief.
Hieronder leg ik uit wat die definities inhouden:
Sommige geleerden stellen dat meditatie alleen maar het stil maken en stil houden is van je gedachten en je overweging. Deze definitie houdt in dat je alleen maar aan één iets denkt, maar er wordt niet bij gezegd waaróp je je dan zou moeten concentreren. Leraren vragen hun leerlingen doorgaans dat ze zich concentreren op hun werk. Is dat dan echt meditatie?
Volgens de tweede definitie is meditatie een vrome godsdienstige of spirituele gedachte. Ook die definitie gaat mank, want hier is duidelijk een verband met religie. Andere gedachten en ideeën worden op die manier gewoon ‘vergeten’.
Meditatie is ‘slechts’ een proces van voortdurend denken aan een enkel iets: een idee, een zin of een ding. Deze concentratie lijkt op het eindeloze kauwen en herkauwen van een koe.
In sommige definities is dagdromen ook een soort meditatie, maar daar is nogal wat tegen te zeggen. Dagdromen kan niet worden beschouwd als meditatie alleen omdat het ook een doorgaand proces is. Bovendien is het effect ervan niet spiritueel of genezend, zoals bij meditatie.

In het algemeen kunnen we zeggen dat meditatie, in diverse vormen uitgevoerd, een innerlijke praktijk van iemand is. Daarbij heeft deze meditatie heeft een rustgevend, vredelievend en stress-afbouwend effect.

Relaxen met Dick de Ruiter